Nene Hatun kimdir?

Nene Hatun kimdir?

Türk kadınının fedakarlık, cesaret ve kahramanlığının simgesidir

NENE HATUN (1857 -1955)

25.07.2019 2697

 

1857 (H.1273) yılında Erzurum Çeperli Köyü'nde doğan Nene Hatun, Osmanlı tarihinin "93 Harbi" olarak adlandırılan en önemli savaşlarından 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında  'Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar. Evladım anasız büyür de vatansız büyümez' diyen 20 yaşındaki genç anne, beşikteki 3 aylık erkek bebeğini bırakarak cepheye koşmuş, o günden bu yana yaptığı bu fedakarlık, cesaret ve kahramanlık nesiller boyu gelecek kuşaklara aktarılmıştır.

Söz konusu dönemde Rus ordusunun baskınla aldığı kent merkezi yakınındaki Aziziye Tabyaları, Erzurum halkının da yardımıyla yapılan karşı baskınla Ruslardan geri alınmıştı. Sultan Abdülhamid'in zaferden sonra 12 Kasım 1877'de Erzurumlulara "Haysiyetli ve Onurlu Erzurum Ahalisine Telgraf" şeklinde teşekkür telgrafı göndermiştir.

Cumhuriyet döneminde "KIRKGÖZ" soyadını alan Nene Hatun'un kendi köyünden Mehmet Efendi ile evliliğinden dördü erkek  (Yusuf, Nazım, Abdurrahman ve Musa), ikisi kız (Asime ve Nevriye) altı çocuğu olmuştur. Üç erkek evladını birinci dünya şavaşında şehit vermiştir.

NATO Orduları Başkomutanı Amerikalı General Matthew Ridgway'in Erzurum'da Nene Hatun'u cesaretinden dolayı ziyaret ederek elini öpmesi, kahraman Türk kadınının vatanı için tüm fedakârlığı yapabileceğini gösteren Nene Hatun isminin dünyada tanınıp bilinmesini sağladı.

İstanbul muhabiri gazeteci İsmail Habib Sevük'ün 1937 yılında Erzurum'da Nene Hatun ve diğer 93 Harbi gazileriyle yaptığı röportajla Türkiye'ye tanıtıldı.

Geçim sıkıntısı çeken Nene Hatun, 1943 yılında ulusal kadın kahramanlardan Nâme Hanım ile birlikte cumhurbaşkanına bir dilekçe yazarak yardım istemiştir.

Nene Hatun, 1952 yılından itibaren Aziziye Anıtı yapılması çalışmaları sırasında yeniden gündeme geldi. 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Refik Koraltan ve karargahı Erzurum'da bulunan Üçüncü Ordu'nun Komutanı Nurettin Baransel Paşa, dönemin belediye başkanı, Erzurum valisi ile TBMM Nene Hatun'a sahip çıkmıştır. 

Nene Hatun, Aziziye Zaferi'nin unutulmuş kahramanlarının vücut bulmuş halidir.

1952 yılında 30 Ağustos Zaferi kutlamalarında kendisine "3. Ordunun Nenesi" unvanı verildi.

Hayatının son günlerinde 8 Mayıs 1955'te "Yılın Annesi" seçilen kahraman Türk kadını annelerin annesi Nene Hatun, 22 Mayıs 1955'te 98 yaşında vefat etti. Cenazesi, resmi törenle Aziziye Şehitliği'ne defnedilmiştir. Mezarı, Erzurum'da kahramanca mücadele ettiği Aziziye Tabyaları'nda bulunuyor. 

Başrollerinde Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın rol aldığı 1973 yapımı "Gazi Kadın" adlı film, Nene Hatun'u anlatır.

Talat Uzunyaylalı'nın Nene Hatun'u konu edinen "Efsane Kadın Nene Hatun" adlı tarihi romanı kitabı 2006 yılında yayımlanmıştır.

2010 yapımı "Nene Hatun" adlı film de Nene Hatun'un hayatını konu alır.

Nene Hatun ile ilgili fotoğraf albümüne Resim Galerisi menüsündeki Nene Hatun'dan bakabilirsiniz.

Okulumuzun ismini aldığı kahraman Nene Hatun'u saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz...